Heilige Johannes van Rila

In de narthex van kapel van ons klooster hangt een ikoon van de Heilige Johannes van Rila (876-946). Het is een gift. Toen Geróntissa de ikoon aan presvitéra Anna liet zien was deze aangenaam verrast, omdat zij zo’n tien jaar geleden het Rilaklooster in Bulgarije zelf had bezocht.

Geróntissa vroeg p. Anna over haar bezoek te schrijven en een paar foto’s te tonen. En p. Anna vertelt een mooi verhaal: ‘In juni 2012 ging ik samen met Vader Silouan naar Bulgarije voor een ikoonschilderweek in Delchevo. Voor mij was het een uitgelezen kans om mijn vriendin Pavlina te bezoeken. Samen reisden we naar het prachtige Rilaklooster. Wat een prachtig klooster en wat een prachtige en indrukwekkende muurschilderingen!

Op die reis maakte ik veel mooie wandelingen in de bergen, samen met een hond uit het dorp die met me meeliep en mij de weg wees. Ik was  nog maar kort orthodox, eigenlijk pas twee jaar, en tijdens één van die wandelingen werd ik geraakt door de schoonheid van het gebed ‘Hemelse Koning’ dat in mij naar boven kwam. Ik voelde in diepe ontroering de diepe waarheid van dit gebed. Het voelde voor mij als ontwaken.’