Gedachten van Vasílis

Zo nu en dan ‘moet’ ik ‘iets’ schrijven over ons Orthodox Klooster in de Peel (ook al woon ik er natuurlijk niet), gewoon omdat ik blij ben:
hoe aangenaam het er is, hoe vredig, hoe fijn de Goddelijke Liturgie te vieren. En hoe goed de zusters hun best doen voor het klooster en pelgrims.
De afgelopen weken heb ik (en vele anderen die het klooster op allerlei manieren steunen) dat alles moeten missen als gevolg van de Covid-19 lockdown.
Die is nu weliswaar versoepeld, maar het is natuurlijk nog lang niet zoals voorheen.
Er is gelukkig weer Goddelijke Liturgie mogelijk, met een zeer beperkt aantal mensen van buiten het klooster, en we moeten anderhalve meter uit elkaar staan.
Dat geeft een apart, een beetje wezensvreemd beeld. We moeten ons natuurlijk houden aan de regels van het Coronabeleid: handen wassen, mondkapjes etc.
De sfeer in de kloosterkapel is niet zo vol en compleet als voor de pandemie. En het is natuurlijk een verlies om op dit moment geen communie te kunnen ontvangen,
maar de voordelen van samen bidden en deelnemen aan de liturgie wegen zwaarder dan de ontberingen.
Daarom bijgaand een paar ‘sfeer’ foto’s van vandaag, vanochtend, de feestdag van Heilige bisschop Michael de Belijder.
Op de laatste foto de reliekenhoek met relieken van de Heilige Nikifóros de Melaatse.
Zoals Geróntissa schreef aan het begin van de Coronacrisis, vragen de zusters zijn gebeden en bidden ze om zijn steun in deze, voor ons allen, bizarre tijd.