Heiligen van de dag

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Heiligen van de dag

13 december

De heilige priester Auxentios; met Eustratios, stadhouder van Atalion, gemarteld en verbrand; ook Eugenios en Mardarios die zich aangaven als christen en stierven tijdens de foltering; en de jonge Orestesdie door zijn borstkruis als christen werd herkend. Te Sebaste in Armenië, onder Diokletiaan‚ tegen 305.

De heilige Gabriël, aartsbisschop van Servië tijdens de Turkse overheersing, was in 1655 samen met de patriarch van Antiochië op het concilie van Moskou. Bij zijn thuiskomst werd hij van hoogverraad beschuldigd. Toen hij weigerde de islam aan te nemen‚ stierf hij als martelaar in 1659.

De eerbiedwaardige Mardarios de Arme, van het Holenklooster te Kiev, 14e eeuw. Hij beoefende de ascese van de vrijwillige armoede zo volkomen dat hij zelfs geen cel wilde bewonen en niets bezat dan de vodden aan zijn lichaam.

De heilige Lucia, maagd en martelares. Uit dank voor de genezing van haar moeder bij het graf van de heilige Agatha, deelde zij haar grote vermogen uit aan de armen en deed gelofte van maagdelijkheid. Haar verloofde klaagde haar aan als christin. Zij werd gemarteld en ter dood gebracht in Syracuse (Sicilië) in 303. De legende rond haar persoon is een uitbeelding van de onwrikbare moed waarmee zij de kwellingen heeft doorstaan en van de geestkracht waarin zij haar belijdenis heeft afgelegd.
Behalve in Italië wordt de heilige Lucia op bijzondere wijze in Zweden vereerd. De heilige met de lichtende naam, wier feest in de duisterste tijd van de lange winter valt, en daardoor reeds heenwijst naar Kerstmis, de Geboorte van het Licht der wereld, heeft geleid tot heel poëtische volksgebruiken.

De heilige Arsenios uit Patra in Klein Azië, generaal te Constantinopel, werd monnik, nadat hij op wonderbare wijze als enige overlevende uit een schipbreuk was gered. Hij leefde als streng asceet op de Latros-berg‚ eind 8e, begin 9e eeuw.

De heilige Autbertus, bisschop van Kamerijk en Arras, van 633 tot 668. Over zijn jeugd is niets bekend, maar later werd hij monnik van Luxeuil. Zijn leven als bisschop maakte hem spoedig beroemd, zodat koning Dagobert l vaak kwam luisteren naar zijn preken, en die ook in praktijk bracht. Onder zijn bestuur zijn verschillende beroemde kloosters tot stand gekomen, zoals dat van de heilige Ghislenus en dat van Aldegonda in Maubeuge. Ook wist hij moeilijke karakters tot een nuttig leven te brengen. Dit klinkt door in de legende dat Autbertus zijn ezel zelfstandig naar de stad liet trekken met door het klooster gebakken brood. dat graag werd gekocht en waarvan de opbrengst diende voor de armen.

De heilige Judoc (Judocus, Josse), prins en kluizenaar in de 7e eeuw. Hij was de zoon van Hoël III, koning van Engeland, geboren rond 591. Zijn oudere broer deed afstand van de troon om in het klooster te gaan en hij vroeg toen Judoc om zijn plaats in te nemen en voor zijn kinderen te zorgen. Judoc vroeg een week bedenktijd en maakte daarvan gebruik om de vlucht te nemen uit het klooster waar hij was opgevoed. Hij trad in dienst van de graaf van Ponthieu in Frankrijk, die hem liet wijden als hofkapelaan. Later trok hij zich terug en leefde nog tientallen jaren als kluizenaar. Hij is gestorven rond 675, ruim dertig jaar na zijn vlucht. Op die plaats ligt nu het stadje Villers-Saint-Josse.

De heilige Odilia was de blindgeboren dochter van de hertog van Elzas. Deze wilde haar in zijn teleurstelling te vondeling laten leggen, doch haar moeder vertrouwde haar toe aan een arme vrouw, en toen het meisje was opgegroeid zond zij haar naar het klooster te Baume. Er werd daar blijkbaar weinig acht op haar geslagen want zij leefde er 12 jaar zonder gedoopt te zijn. Eens was er een bisschop uit Beieren op bezoek die zich het lot van het meisje aantrok. Hij kwam erachter dat zij ongedoopt was; daarom doopte hij haar en op hetzelfde ogenblik werd Odilia ziende.
Haar broer bracht haar nu naar haar vader terug maar deze wachtte niet af om te horen wat er gebeurd was en reeg de jongen in dolle woede aan zijn dolk. Toen hij bemerkte dat hij zijn zoon had doodgestoken, werd hij van ontzetting vervuld, en nu het te laat was probeerde hij beminnelijk te zijn voor zijn dochter en trachtte haar uit te huwelijken aan de hertog van de Allemanni, waarheen hij haar had meegenomen. Misschien was dit een onaantrekkelijk heerschap want Odilia nam de vlucht, nagezeten door haar vader. Hij kon zich echter verbergen in een van buiten onzichtbare grot van het Zwarte-Woud-Gebergte (waar nu een gedachteniskerkje staat) totdat de achtervolging was opgeheven.
Nu was haar‚ vader eindelijk tot inzicht gekomen en bouwde voor haar te Hohenburg (Odilienberg, in de streek van Straatsburg) een klooster waaraan hij ook zusters toevoegde op voorwaarde dat Odilia haar abdis zou zijn. Zij aanvaardde dit voorstel en bracht de rest van haar leven in dit klooster door tot haar dood rond 720. Zij werd er begraven en er ontstond een druk bezochte bedevaartsplaats. Er hoopte zich veel rijkdom op en na de revolutie van 1849 werden deze, tezamen met Odilia’s relieken in het openbaar verkocht, ondanks alle protesten. Aan het eind van de 19e eeuw was het prachtig gelegen klooster in handen van een derde orde van Franciscanessen, en de Odilienberg wordt nog steeds bezocht als bedevaartsplaats.

De heilige Abra, de enige dochter van de heilige Hilarius van Poitiers, geboren voordat hij tot het bisschopsambt geroepen was. Tijdens de verbanning van Hilarius wilde zij trouwen met de zoon van de stadsbestuurder, nog wel heidens maar met een goed karakter. Haar vader, die zij zeer was toegedaan, schreef echter dat hij haar voor het betere leven in maagdelijkheid had bestemd. Zij gehoorzaamde maar stierf kort na de terugkeer van Hilarius, in het jaar 400.

Ook nog op deze dag de heilige martelaar Antiochus, ter dood gebracht op het eiland Solcita bij Sardinië, onder Hadrianus.

Eveneens op deze dag de heilige Ares, asceet in Egypte; Herman van Alaska (zie 15 november); Urcissus, bisschop van Cahors, 7e eeuw; en Arkadios van Novotorjok, een leerling van de heilige Efraïm. Hij is gestorven in Torsjok rond 1053.

Door de gebeden van deze en al Uw heiligen, Heer Jezus Christus onze God, ontferm U over ons en red ons. Amen.

teksten samengesteld door archimandriet Adriaan – eeuwige gedachtenis !
illustraties door matj. Johanna – eeuwige gedachtenis !
overgenomen met toestemming van het klooster St. Jan de Voorloper in Den Haag.

Gegevens

Datum:
13 december
Evenement Categorie: