Heiligen van de dag
- Dit evenement is voorbij.
Heiligen van de dag
9 augustus, 2024
De heilige Gregorios, Alexios, Demetrios, Jakobos, Joannes, Julianos, Leontios, Markianos, Fotios (Fokas), Petros en de adellijke Maria en nog anderen die gedood zijn onder Leo de Isaurier in 730. Deze keizer van het oost-romeinse rijk was vastbesloten een einde te maken aan het vereren van de ikonen. Hij gaf ook de opdracht de afbeelding van Christus boven de hoofdpoort van Konstantinopel te vernietigen. Er werd een ladder opgesteld en een soldaat klom naar boven om de opdracht ten uitvoer te brengen. Dit bracht de christenen die het zagen in uiterste opwinding. Zij vlogen erop af en wierpen de ladder omver, met noodlottig gevolg voor de man die erop stond.
De hele groep werd gearresteerd, 10 man, die gehandeld hadden op aan- drijven van Maria, uit de keizerlijke familie, en Gregorios, het hoofd van de lijfwacht. De anderen werden dezelfde dag ter dood gebracht, maar Maria werd gevangen gehouden. De keizer beschuldigde haar van afgoderij, waarop zij zich verweerde dat niet de afbeelding, maar Hij Die erop was afgebeeld vereerd werd, zoals er ook eer bewezen werd aan het zegel met het portret van de keizer. Leo liet haar afwisselend afranselen en in de gevangenis uitmergelen, en toen zij standvastig bleef, werd zij onthoofd.
De heilige Romanus, een soldaat, had zich tot Christus bekeerd toen hij getuige was geweest van het heldhaftig martelaarschap van de heilige Laurentius (zie 10 augustus). Hij bezocht hem in de gevangenis en werd door hem onderricht en gedoopt. Hij kwam er openlijk voor uit, werd voor de rechtbank gebracht met stokken geslagen, en onthoofd op deze dag in het jaar 258.
De heilige Secundianus, Marcellianus en Verianus. Zij waren beroepssoldaten en hadden zicht tot Christus bekeerd toen zij getuige waren geweest van de moed van de martelaren in hun foltering. Na hun doop verklaarden zij openlijk christen te zijn. Onder Decius werden zij te Rome gevangen genomen, en na foltering doorgezonden naar de feesten in Toscane, waar zij met het zwaard werden omgebracht.
De heilige Nathy werd door de heilige Finnian, kort voordat deze stierf in 552 als priester aan het hoofd geplaatst van de school te Achonry. Hij bracht deze school tot grote bloei en er kwamen verschillende heiligen uit voort. De beroemdste van hen was de heilige Fechin van Fore, die daar zijn godsdienstige en literaire opvoeding had ontvangen. Nathy is hoogbejaard gestorven in 605.
De heilige Matthias, apostel, was geboren te Bethlehem en opgevoed door de heilige grijsaard Simeon de Godsdrager. Christus koos hem onder de 70 apostelen, maar na de Hemelvaart des Heren werd hij tot de twaalf gerekend, in plaats van Judas Iskariot. Hij predikte het Evangelie in Judea, en zijn evangelisatietochten strekten zich uit van Ethiopië, waar hij veel te lijden had, tot in Makedonië.
Door de hogepriester Annas werd hij voor het Sanhedrin gedaagd als propagandist van Christus, de zedenbederver en verrader van het vaderland. Aan de hand van de Profeten en de voorafbeeldingen in het Oude Testament, bewees Matthias openlijk dat Jezus van Nazareth de beloofde Messias is. Toen werd hij schuldig verklaard aan godslastering en daarom gestenigd. Na zijn dood werd hij voor de zekerheid nog onthoofd.
Ook nog op deze dag de heilige martelaren: Antonios (Antoninos), gemarteld en verbrand in Alexandrië; Amor en Viatorios in de Jura; Martinus in Brive, 407; en Firmus en Rusticus te Verona, na folteringen onthoofd.
Eveneens op deze dag de heilige woestijnvader Psoi in Egypte‚ 4e eeuw; Makarios, stichter van het Ontslapingsklooster aan de monding van de Oredesjrivier In het Ladogameer, waar hij stierf in 1532; Domitianus‚ bisschop van Chalons-sur-Marne, 4e eeuw; en Ernirus, abt, 7e eeuw.
Door de gebeden van deze en al Uw heiligen, Heer Jezus Christus onze God, ontferm U over ons en red ons. Amen.
teksten samengesteld door archimandriet Adriaan – eeuwige gedachtenis !
illustraties door matj. Johanna – eeuwige gedachtenis !
overgenomen met toestemming van het klooster St. Jan de Voorloper in Den Haag.