Heiligen van de dag
- Dit evenement is voorbij.
Heiligen van de dag
31 augustus, 2021
De heilige Joannes, metropoliet van Kiev, van 1080 tot omstreeks 1090. Hij was gezonden door de patriarch van Konstantinopel om bisschop te zijn van het nieuw bekeerde Rusland, en door zijn heilig leven verwierf hij de algemene verering. Hij was een groot geleerde maar tegelijk heel toegankelijk voor de gewone mensen. Ongelukkigen en armen kwamen vol vertrouwen bij hem en hij luisterde met grote genegenheid naar hen. Hij deed alles wat in zijn vermogen lag om hen te helpen. Iedereen kon bij hem komen, hij maakte geen enkel onderscheid.
Er bestaan van hem nog werken op het gebied van het kerkrecht, waar hij de algemene regels aanpast aan de Russische omstandigheden.
De heilige Cyprianus, (Kyprianos) bisschop van Carthago, kreeg als hyperintelligente zoon van een senator een klassieke heidense opvoeding. Hij was reeds 46 jaar oud toen hij vriendschap sloot met de priester Cecilios, door wie hij de waarheid ontdekte, tot Christus kwam en gedoopt werd. Dit was voor hem zulk een diepgaande ervaring dat zijn gehele leven erdoor werd veranderd. Hij legde zich met zoveel vuur toe op een christelijke levenswijze, dat hij reeds een jaar na zijn doop priester werd gewijd, in 247. En toen het volgend jaar bisschop Donatus stierf, was Cyprianus als vanzelfsprekend de meest aangewezen persoon om hem op te volgen.
Niet lang daarna brak de vervolging uit onder Decius. Cyprianus wilde bij zijn gelovigen blijven, maar na er veel over te hebben gebeden, kwam hij tot het inzicht dat hij hen meer kon helpen door zich buiten de stad te verbergen en in schriftelijk contact met hen te blijven. Tijdens de vorige vervolging was de mening opgekomen dat zij, die tijdens de foltering Christus hadden verloochend, voor altijd buiten de Kerk gesloten bleven. Cyprianus ging hier tegenin, hij had medelijden met de zwakken, zoals Christus dat ook had getoond. Wel wekte hij hen met vurige brieven op de liefde tot Christus steeds groter te maken en daarvoor alles te doorstaan, maar wie zwak geweest waren en zich weer bekeerden wilde hij niet van de Kerk wegstoten en hij stelde vergiffenis in het vooruitzicht.
Toen in 252 een zware pestepidemie in de stad woedde, kwam de bisschop uit zijn schuilplaats. Als een ware engel ging hij rond om de zieken te verplegen, of ze nu heiden of christen waren. Tegelijk met de pest verflauwde ook de vervolging en Cyprianus bleef in de stad. Onder keizer Valeriaan echter, werd hij in 257 verbannen. Een jaar later werd hij naar de stad teruggeroepen om terecht te staan, en omdat hij aan Christus vasthield, werd hij onthoofd in 258. Een aantal van zijn geschriften zijn bewaard gebleven: boeken over de Maagden, de Gevallenen, de Eenheid van de Kerk, het Gebed des Heren, de Sterflijkheid, de Goede Werken; en nog een groot aantal brieven van dogmatische inhoud.
Ook nog op deze dag de heilige martelaren: Diadochos; Filoretos stierf door het zwaard; 366 martelaren van Nikomedië stierven eveneens door het zwaard; 6 martelaren te Perge, levend verbrand; 7 maagd-martelaressen met het zwaard omgebracht; Menas, Faustos, Andreas en Heraklios; de priester Cesidius met nog anderen te Trasaco; Robustianus en Marcus; Theodotos met zijn vrouw Rufina en de in de kerker geboren Mamas, die opgevoed werd door Ammia en die allen te Caesarea in Kappadocië zijn omgebracht.
Eveneens op deze dag de heilige Gennadios, patriarch van Konstantinopel van 458 tot 471, bekend kerkelijk schrijver; Optatus, bisschop van Auxerre, 6e eeuw; Ebregesilius, bisschop van Meaux, 7e eeuw; Paulinus, bisschop van Trier‚ door de Arianen verbannen en in Frygië overleden; Aidan, bisschop van Lindisfarne; Amatus, bisschop van Nusco; Aristides te Athene, vermaard orn zijn geloof en wijsheid. Hij schreef aan keizer Hadrianus een apologie van het christendom.
Door de gebeden van deze en al Uw heiligen, Heer Jezus Christus onze God, ontferm U over ons en red ons. Amen.
teksten samengesteld door archimandriet Adriaan – eeuwige gedachtenis !
illustraties door matj. Johanna – eeuwige gedachtenis !
overgenomen met toestemming van het klooster St. Jan de Voorloper in Den Haag.