Heiligen van de dag

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Heiligen van de dag

31 mei, 2021

De heilige martelaar Hermas, Apostel uit de Zeventig (Rom.16:14) Hij was een geboren Griek maar had lang in Rome geleefd. Hu was bisschop in Filippopolis en wordt soms gezien als de schrijver van het oud-christelijke boek: De Herder van Hermas.

De heilige martelaar Hermias, een oude oorlogsveteraan, moest de zwaarste en pijnlijkste gifdrank nemen, maar door zijn gebed bleef deze geheel zonder uitwerking. Hij werd na allerlei martelingen onthoofd te Komana in Kappadocië in het jaar 166, tijdens de regering van Marcus Aurelius.

De heilige martelaar Maros was de tovenaar die de gifdrank bereid had voor Hermias. Toen hij zag hoe de werking ervan werd opgeheven door het gebed tot Christus, kwam hij tot geloof en hij werd toen eveneens onthoofd.

De heilige martelaren Cantius, Cantianus en Cantilianilla, broers en zuster. Zij stamden uit de keizerlijke familie maar waren opgevoed door Protos, een christen-onderwijzer. Toen deze begreep dat hun leven in Rome niet veilig was, vluchtte hij met de kinderen naar Aquilea. Er kwam bevel uit Rome dat ze als christenen moesten worden afgemaakt; maar Protos had dit ook vernomen en was opnieuw met de kinderen op de vlucht gegaan. Er gebeurde echter een ongeluk met de draagkoets waarin ze werden vervoerd, en zo werden ze ingehaald door de achtervolgers. Alle vier werden gegrepen en in 290 gedood te Aquae Gradatae‚ dat sindsdien San-Cantiano heet. Hun lichamen werden begraven door een priester in de buurt, maar 700 jaar later overgebracht naar de nieuw gebouwde kerk in Etampes, waar nog jaarlijks op deze dag een processie tot hun eer gehouden wordt, en waar veel kleine kinderen naar toe worden gebracht.

De heilige maagd Petronilla. Zij was de dochter, of misschien eerder het geestelijk kind van de apostel Petros. Zij werd ten huwelijk gevraagd door een romeinse officier, maar stierf voordat deze zijn wil kon doorzetten.

Ook nog op deze dag de heilige martelaren Filosofos, leed als jongeman te Alexandrië onder Decius, 252; 5 martelaren van AskalonEusebios en Charalampos; en Crescentianus te Porto Torres op Sardinië.

Eveneens op deze dag de heilige Lupicinus, bisschop van Verona; Silvius, bisschop van TouIouse‚ eind 4e eeuw; en Paschasius, diaken te Rome en belijder.

Door de gebeden van deze en al Uw heiligen, Heer Jezus Christus onze God, ontferm U over ons en red ons. Amen.

teksten samengesteld door archimandriet Adriaan – eeuwige gedachtenis !
illustraties door matj. Johanna – eeuwige gedachtenis !
overgenomen met toestemming van het klooster St. Jan de Voorloper in Den Haag.

Gegevens

Datum:
31 mei, 2021
Evenement Categorie:

Geef een reactie