Boek: Het huis van mijn moeder

Een Egyptisch-Nederlandse familiegeschiedenis:
‘Wij stonden in de drukte achter dranghekken van de politie, te wachten totdat Maria misschien zou verschijnen. Het kostte ons moeite om elkaar niet kwijt te raken in het golvende gedrang en tegelijkertijd op de koepels te blijven letten. Zusje had haar krukken mee voor extra steun. Na ruim twee uur hoorden we opeens mensen roepen: “Maria! Maria!”’ 

Waarom hebben we Egypte verlaten?
Dit is een fragment uit het boek ‘Het huis van mijn moeder’, waarin Maria Farag vertelt wat de verschijning van de Moeder Gods in Cairo (1968) betekende voor haar moeders familie. In het boek beschrijft ze de reis die ze met haar moeder Elham Khalil maakte door Egypte. Ze wilde graag antwoord vinden op de vraag waarom haar grootvader al zijn kinderen, onder wie haar moeder, gestimuleerd heeft Egypte te verlaten. 

Liefdesbrieven
Dat kwam zo: bij het opruimen van de zolder, nog in haar mijn ouderlijke huis, liet Elham de verlovingsbrieven van Maria’s grootouders zien. Maria was stomverbaasd: ze schreven in het Engels! Terwijl Arabisch de voertaal was (en nog steeds is). Dat was de aanleiding voor nog veel meer vragen: was een ‘gemengd’ huwelijk in die tijd normaal? Haar grootvader was Koptisch orthodox en haar grootmoeder protestants. Hoe kwam zij eigenlijk protestants in een van oudsher orthodox christelijk land? Hoe vonden ze hun leven in een islamitisch land? En hoe zou Maria’s leven er in Egypte uitgezien hebben, als haar moeder niet was vertrokken? 

Opbouw boek
In haar boek is haar familiegeschiedenis ingebed in de moderne geschiedenis van Egypte, met de sociale, culturele, politieke en religieuze aspecten. In haar reisverslag is het dagelijkse leven te ruiken, te proeven, te zien en te voelen. Ook de (nogal romantische) brieven van haar grootouders zijn opgenomen in het boek.  

Verkrijgbaarheid
Het boek is overal (online) te verkrijgen, maar het is aan te raden om in deze tijden van corona de lokale ondernemer te steunen, en het boek bij de plaatselijke boekhandel te bestellen, bijvoorbeeld via Libris.  

Maria heeft het boek met enorm veel plezier gemaakt, en wenst iedereen veel leesplezier toe!  

Specificaties
Maria Farag, ‘Het huis van mijn moeder, Een Egyptisch-Nederlandse familiegeschiedenis’, uitgeverij Thomas Rap, september 2020
Paperback €22,50
E-book €11,99